Ellenzéki összeborulás: a szükséges rossz

Már pár órával az MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum koordinált jelöltállításának (!) bejelentését követően megindult a károgás- és véleménynyilvánítás cunami a közéleti szereplők és az állampolgárok részéről is, ugyanis ebből az "összefogásból" kimaradt az LMP és a Jobbik.

Mi a probléma? - Sokan adtak hangot véleményüknek, hogy ők ezt követően nem fognak a szimpatizált pártjukra szavazni, mert az összeállt a már leszerepelt pártokkal, Gyurcsánnyal, az ördöggel, vagy bárkivel aki nem szimpatikus a véleményző polgárnak. Azonban ez a hozzáállás a lehető legrosszabb, mivel a Fidesz által létrehozott saját maga felé lejtő választási rendszerben a különutas politika soha nem fog eredményre vezetni. Legalább ennyi tanulságot le kellett volna tudni vonni a tavalyi választás eredményéből. Igen, nyilván nem szép dolog, hogy az LMP és a Jobbik kimaradt a megegyezésből, de még semmi nincs veszve, van hátra még 5 hónap, megfelelő hozzáállással biztos ki lehet izzadni egy mindenki számára előnyös megállapodást, minden kerületben és választókerületben egyetlen polgármester és képviselőjelöltet, egyetlen közös listát és egyetlen főpolgármester-jelöltet.

Magyarországnak sajnos ezt adta a sors. Nekem is görcsbe rándult a gyomrom és kétszer is meggondoltam, amikor végül behúztam az ikszet Ara-Kovács Attilára éppen egy éve, de ez volt a helyes döntés, mivel ő volt a legesélyesebb jelölt a 6-os egyéni választókerületben. Ha a többi választópolgár is hasonlóan felelősségteljes, átgondolt és logikus döntést hozott volna, akkor ma egy képviselővel közelebb lennénk ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada, és így a NER lebontásához is. Azonban, mivel a választópolgár nem tud önmagától normális döntést hozni, ezért mindenhol egyetlen jelöltnek kellett volna és kell majd lennie.

Ez a szükséges rossz ahhoz, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere egyszer véget érjen, és egyszer, végre felelősségteljes kezekbe kerüljön Magyarország kormányzása. Felesleges fennakadni gyurcsányon, az mszp-n, vagyis aki ilyeneken fennakad az vagy nem lát tovább két hónapnál vagy nem is akar valódi változást elérni, felesleges fennakadni, mert ezeket a leszerepelt politikusokat és pártokat a választók előbb utóbb kivetik magukból. Ehhez viszont szükséges egy új rendszer létrehozása.

Tehát nem kell pánikolni, siránkozni, károgni, örülni kell, hogy legalább ennyi összefogás van, reménykedni, hogy a maradék kettő is hajlandó lesz konstruktívan csatlakozni, és majd ősszel el kell menni választani.

27271093_8a6c8abe6e305204c07a898e6e5d6ad7_wm.jpg

(Kép: Index)